Wilt u weten of het interessant is om in een zonneboiler te investeren? Dan is deze checklist zeker een aanrader! Het is belangrijk te weten waar u op moet letten voordat u een zonneboiler koopt. Er komt namelijk heel wat bij de aanschaf en installatie kijken.

Checklist zonneboiler kopen

1. Waaruit bestaat een zonneboilerinstallatie?

Om inzicht te krijgen in zonneboilers, is het belangrijk te weten hoe de zonneboilers werken.

De installatie van zonneboilers bestaat uit de zonnecollector(s) op het dak, het vat om warm water in op te slaan (de boiler) en een na verwarmer. Voor een gemiddeld gezin van vier personen is een vat van 3.5m2 en een boiler van 150 liter geschikt.

De zonnecollector op het dak vangt de warmte van de zonnestralen op. Onder de collector lopen buizen met een vloeistof. De vloeistof wordt onder de zonnecollector verwarmd en loopt vervolgens door naar de boiler. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd. Zodra het water in de boiler is afgekoeld, wordt de vloeistof weer langs de zonnecollector gepompt. Op de zomerse dagen zullen de zonnecollectoren voldoende warmte opvangen voor de verwarming van het water. Als er niet genoeg warmte wordt opgevangen, verwarmd de naverwarmer het water, zodat het klaar is voor gebruik.

2. Is mijn huis geschikt voor een zonneboiler?

Er zijn een aantal dingen om te checken als u een zonneboiler zou willen.

 • Zit er asbest in het dak, dan loopt u kans het dak komende jaren te moeten vervangen. De overheid wil Nederland asbestvrij maken.
 • Is de Cv-ketel voorzien van een na verwarmer? Dit kunt u zien door te checken of de ketel het Gaskeur N-Z heeft.
 • Het dak moet minstens 2.5 m2 hebben.
 • Het dak moet in goede staat zijn en blijven gedurende 20-25 jaar. Het moet het gewicht van de zonnecollectoren kunnen dragen.

3. Hoe duur is een zonneboilerinstallatie?

Als u een zonneboiler wilt kopen, is er een budget nodig voor de investering. De prijs van de installatie van de zonneboiler hangt af van de hoeveelheid zonnecollectoren en de inhoud van de boiler. Hieronder is een overzicht te zien van de gemiddelde prijzen volgens de website van zonnepanelen-weetjes.nl.

Soort zonneboiler Gemiddelde totaalprijs Jaarlijkse besparing aardgas in m3 Jaarlijkse besparing in euro’s
1 collector, boiler 100 liter € 2.200 100 m3 € 65
2 collectoren, boiler 100 liter € 3.000 135 m3 € 85
2 collectoren, boiler 200 liter € 3.500 185 m3 € 120
3 collectoren, boiler 300 liter € 5.000 285 m3 € 185

Zoals te zien ligt de aankoopprijs (inclusief installatie) tussen de 2.200 euro en de 5.000 euro. Bij de zonneboilerinstallatie van 2.200 maakt u een paar honderd euro’s winst en bij de zonneboilerinstallatie van 5.000 euro maakt u in totaal bijna tweeduizend euro winst. Om de prijs te weten die u waarschijnlijk kwijt zal zijn, kunt u offertes voor zonneboilers aanvragen.

4. Hoeveel zonnecollectoren?

De juiste vraag is niet het aantal zonnecollectoren, maar het aantal m2 zonnecollector die nodig is. Er wordt hierbij gekeken naar het aantal personen in het huishouden. Per persoon wordt er gerekend op 1 tot 1.5 m2 zonnecollector. Hierbij hoort per m2 zonnecollector 50 tot 60 liter opslagcapaciteit in de boiler.

5. Welke zonneboiler kopen?

Een van de eerste dingen waar u over moet beslissen is de soort zonneboiler. Er zijn verschillende soorten zonneboilers. De keuze van de boiler is geheel afhankelijk van de persoonlijke wensen.

 • Standaard zonneboiler: de standaard zonneboiler ziet er als volgt uit:
  -De zonnecollector is ongeveer 3m2 groot.
  -In de boiler past 80-200 liter.
  -De boiler heeft een diameter van 40-80 centimeter en een hoogte van 80-165 centimeter. Bij een liggend vat is de hoogte 50 centimeter en de lengte 130 centimeter.
 • Compacte zonneboiler: deze zonneboiler is ideaal als u weinig ruimte heeft. De compacte zonneboiler neemt weinig plek in beslag, omdat het voorraadvat op het dak wordt geïntegreerd met de collector(en).
 • Cv-zonneboiler: hier wordt de Cv-ketel voorverwarmd door de zonneboiler, zodat de ketel minder warmte hoeft te produceren. Dit bespaart op de energiekosten van de Cv-ketel. Deze zonneboiler is gemiddeld iets groter.
 • Zonneboilercombi: met de zonneboilercombi kunt u buiten kosten besparen op warm water, ook kosten besparen op de verwarming van het huishouden. Dit is ideaal voor vloer- en wandverwarming of andere vormen van lage huisverwarming.verschillende-boilers

6. Waar de zonneboiler kopen?

In Nederland ligt de kwaliteit van zonneboilers vrij hoog. Toch is het belangrijk naar de keurmerken en certificaten te kijken van de installateurs en de zonneboilerinstallatie. Het zou zonde zijn als het rendement al na 5 jaar afneemt door gebrek aan kwaliteit. Misschien zijn er ook wel kennissen in de buurt die ervaring hebben en advies kunnen geven over zonneboilers.

Om het voordeligst uit te zijn, is het verstandig om verschillende offertes van leveranciers te vergelijken. De leverancier dient langs te komen om een goede indicatie te kunnen maken, want het is maatwerk.

7. Plaatsing: zelf doen?

Het is mogelijk met doe-het-zelf pakketten om de zonneboilerinstallatie zelf te installeren. Dit vergt wel wat handigheid, technische inzichten en een helpende hand. Als u de ervaring niet hebt, wordt het afgeraden zelf aan de slag te gaan. De leverancier kan gebreken aan de installatie op de installateur afschuiven. De installateur kan ook het onderhoud verzorgen. Eens per vijf jaar moet de koelvloeistof worden vervangen. U hoeft geen vergunning te hebben voor de installatie bij uw huis.

8. Wat en hoe met betaling zonnepanelen?

Er zijn een paar dingen die handig zijn om rekening mee te houden betreft de betaling van zonnepanelen.

 • Installateurs krijgen het liefst eerst betaald en voeren daarna de installatie uit. Het is beter de betaling te splitsen, zodat de installateur de laatste puntjes netjes afwerkt.
 • Vraag de ISDE-subsidie voor zonneboilers aan. Lees hier meer over de subsidie van zonneboilers.

9. Wat is de levensduur en terugverdientijd?

De levensduur van een zonneboiler is rond de 20-25 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging van het dak, het aantal zonuren, schaduw en het vermogen van de installatie. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonneboilers onder de 12 jaar. Bekijk deze blog over indicaties van zonneboilers om meer over de terugverdientijd te lezen.

Met deze punten kunt u nagaan of het interessant is om een zonneboiler te kopen. U kunt altijd persoonlijk advies vragen aan de leverancier en installateur. Lees hier de voor- en nadelen van zonneboilers en lees meer over de investering in de zonneboiler.